2016-11-21 08:22:23• hírek • Szatmar.ro

Csedreg is a jövő!

Alig 26 éve enyhült a görögkatolikus egyház elleni szorítás. Olyasminek nem szabad megismétlődnie! - hangoztatta vasárnap délelőtt Erdei-Dolóczki István. A Szatmár megyei parlamenti képviselőjelölt rámutatott: a tendencia létezik. Marosvásárhelyen a római katolikus iskola elleni intézkedés is jelzi ezt a szándékot.

A csedregi templom titulusa Áldozócsütörtök, vagyis az Úr Jézus Krisztus mennybemenetelének ünnepe, ami egyedülálló a partiumi magyar görögkatolikus istenházák esetében, hiszen nem egy, mai szóhasználattal élve népszerű szentnek ajánlották a templomukat a csedregi hívek, hanem magának a Megváltónak, azaz Isten Fiának. A templomot 1931-1932 között festette ki Tóth Gyula templomfestő.

Szent liturgián vett vasárnap délelőtt részt Erdei-Dolóczki István parlamenti képviselőjelölt. A megható és felemelő szertartás után szólt a templom előtti téren a hívekhez. Arról beszélt, hogy összefogva van esélyünk megmaradni. A csedregi közösséget is sújtotta, hogy fél évszázadon keresztül nem gyakorolhatták az eleik rítusát. Csak azért, mert valakik valahol úgy akarták. Az azóta eltelt idő, a csedregiek tenni akarása és a tenni tudása is bizonyítja: nem szabad felülről döntve figyelmen kívül hagyni a helyieket, a sajátosságokat.

A tendencia világos: Marosvásárhelyt most a római katolikus iskolát igyekeznek ellehetetleníteni. Csedreg, az itteni magyar ajkú görögkatolikus felekezet is a jövő! - zárta mondandóját a jelölt, aki nyomatékosította, hogy szükséges az erős parlamenti jelenlétünk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: